Sık Sorulan Sorular

Anasayfa Sık Sorulan Sorular

-Ameliyat açık yöntemle mi yapılıyor?

Ameliyatlar  laparoskopik(kapalı) yöntemle yapılmaktadır.

-Ameliyat sonrası günlük yaşantıma ne zaman dönebilirim?

Ameliyat sonrası 1. haftada normal yaşantınıza dönüp çalışmaya başlayabilirsiniz.

-Hastanede kaç gün yatmaktayım?

  • Ameliyat günü dahil 2-3 gün yatıp, 48 saat sonunda kaçak testi yapıldıktan sonra hastamızı evine göndermekteyiz.

-Uçak yolculuğu yapabilir miyim?

Ameliyat sonrası 5. günün sonunda yolculuk yapabilirsiniz

-Ne zaman yemek yiyebilirim?

Ameliyat sonrası ilk gün içinde su içebilirsiniz. Su hariç diğer sıvıların alımı ameliyattan 1   gün sonra  başlar.

-Ameliyat sonrasında ağrım çok olur mu?

Her ameliyattan sonra ağrı olduğu gibi bu ameliyatlar sonrasında ağrı olabiliyor, ancak gerekli olan ilaçlarla önlem alınmaktadır. Bu ağrılar kişiye göre değişmekle birlikte bir kaç saat içinde geçmektedir.

-Ameliyat sonrası dikiş aldırmam gerekcek mi? Ne zaman duş alabilirim?

Ameliyattan 2 gün sonra duş alabilirsiniz.Ciltte emilebilen dikişler kullandığımız için dikiş aldırmaya gerek yok.

-Obezite cerrahisi için uygun muyum?

Vücut kitle indeksi 35 ile 40 arasındaysa ve komorbid tibbi hastalıklar (şeker hastalığı, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, kolesterol yüksekliği, uyku apnesi, astım, ciddi eklem problemleri) varsa, ek hastalığı olmayan VKI 40 kg/m2 ve üstünde olanlar ameliyat için uygun hastalardır.

-Obezite hangi hastalıklara davetiye çıkarıyor?

Kardiyovasküler problemler, tip 2 şeker hastalığı, hipertansiyon, bazı kanser türleri inme,  karaciğer yağlanması, safra kesesi taşları, gastroözofageal reflü hastalığı, solunum yolu problemleri, eklem kıkırdaklarının bozulması, bel fıtığı psikososyal problemler gibi birçok sistemi etkileyen sağlık problemlerine davetiye çıkartıyor.

-Şeker hastalığı ameliyatı sonrasında bu hastalıktan kurtulabilir miyim?

Vücudunuzdaki insülin depoları,hastalığın süresi ve diğer test sonuçlarına bağlı olmakla beraber şeker hastalığından kurtulma oranı %70-%90 arasında değişmektedir. Metabolik Cerrahi uygulamalarının başarı şansı %100 değildir. Ancak,  ameliyat sonrası en kötü ihtimalle kullanılan ilaç sayısında azalma, insülini bırakma veya dozunda azalma, oranı hiç tartışmasız %100’dür.

-Tip 1 diyabet hastalarına da bu ameliyat uygulanır mı?

Maalesef tip 1 şeker hastalarına bu cerrahi yapılamamaktadır. Çünkü tip 1 hasta grubunda pankreasta insülin rezervi olmadığı için, bu ameliyat tip 2 hasta grubuna uygulanmaktadır.

-Şeker hastalığım ne kadar süre sonra geçer?

Şeker hastalığınızın süresi, şiddetine bağlı olarak ameliyattan 1 gün sonra bile cevap alınırken ,  uzun süreli ve ilerlemiş şeker hastalığı olanlarda bu etki 4-6 haftayı da bulabiliyor.

-Çok kilolu olmadan da şeker ameliyatı olabilir miyim?

Uluslararası kriterlere göre şeker hastalığınızın durumuna bağlı olarak  çok kilolu olmadan da ameliyat olabilirsiniz.

-Ameliyat kararı verirken genel cerrahi dışında başka branşlarda inceliyor mu?

Hastaların ameliyat olup olmamasına bir kurul karar veriyor. Bu kurulda obezite cerrahı, endokrin uzmanı, kardiyoloji uzmanı, göğüs hastalıkları uzmanı, psikiyatri uzmanı ve diyetisyen bulunuyor. Bu kuruldaki uzmanlarla birlikte değerlendirilerek karar veriliyor.

-Hasta kilo vermeye ne zaman başlıyor?

Kilo vermeye hastalar ameliyattan hemen sonra başlıyor.Hastanede yattığı 2-3 günlük sürede bile 3-4 kilo verirler. İlk aylarda kilo verme hızlı olur, kilo verme 1-1,5 yıl kadar sürebilir. Hastalar bu arada fazla kiloların %80 nini verirler.

-Ameliyat sonrası başarı oranı nedir?

Yapılan yönteme göre değişmekle birlikte başarı oranı%80-95’dir.

-Obezite ameliyat sonrası ne zaman spora başlanılır?

Spor aktivitesi de hastanede geçirilen ilk günlerde başlar. Günlük işlerinizi kendiniz yapabilir, yürüyüşlere çıkabilirsiniz. Hafif egzersizlere 15 gün sonra başlayabilirsiniz. Yüzmeye de bu dönemde başlayabilirsiniz. Daha aktif sporlar için 1-2 ay sonrasını beklemeniz uygun olacaktır.

-Obezite cerrahisi sonrası ne zaman hamile kalabilirim?

Yapılan birçok araştırmanın sonucuna göre, gebe kalmak için 18-24 ay beklenmesi gerektiği, minimum bekleme süresinin ise 12 ay olması gerektiği bildirilmiştir. Bu süre zarfında hastanın gıdaları tolere etmesi ve vücudun toparlanması sağlanır ki sonrasında gelişecek bebeğin beslenmesi etkilenmesin.

-Ben hangi tip şeker hastasıyım? Tip 1 mi tip2 mi?

Çocukluk çağında ortaya çıkan diyabetlertip 1’dir. Gençlerde ortaya çıkan diyabetin büyük bir bölümü de tip 1 diyabettir. Erişkin yaşlarda ortaya çıkan diyabetin tiplendirilmesi için bir takım tahlil ve ölçümlerin yapılması gerekmektedir.

Doktora Sor

Merak ettiğiniz konuları ve sorularınızı aşağıdaki formu doldurarak gönderebilirsiniz.

Kadir Yıldırım - DoktorTakvimi.com