Obezite Cerrahisi

Anasayfa Hizmetler Obezite Cerrahisi

Bariatrik operasyonlar kalori kısıtlaması ve/veya malabsorbsiyon içermektedir.

Bariatrik cerrahi endikasyonları:

-Vücut kitle endeksi 40 kg/m2 ve üzeri -/+ obezite ilişkili komorbid medikal kondisyonlar

-Vücut kitle endeksi 35-40 kg/m2 ve komorbid tıbbi kondisyonlar(diyabet, tansiyon yüksekliği, yüksek kolesterol, uyku apnesi, astım, ciddi eklem problemleri)   

Hastaların ek olarak şunlara sahip olması beklenir:

-Tıbbi gözetimli diyette başarısız olmuş olma

-Psikolojik olarak stabil olma

20 ile 65 yaş arasında kişiler ameliyat için uygun yaş aralığındadır. Ancak ileri yaş grubunda olup genel durumuna ve performansına göre hasta bazlı değerlendirilebilir. Obezite cerrahisi planlanacak olan hastalarda ameliyat sonrasında takipleri aksatmayacak ve önerilen tedaviye uymayı başarabilecek kişiler cerrahi için seçilmelidir. Tüm hastalar ameliyat öncesinde farklı branştaki doktorlara görünerek ameliyat için gerekli onay alınmalıdır.

Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi)

Popülerliği gittikçe artmakta olan bu ameliyatta tüm midenin yaklaşık %80’lik kısmı çıkarılmaktadır. Geride kalan midenin şekli tüpe benzemesinden dolayı bu ismi almıştır.Bu ameliyatla alınan gıdanın miktarı kısıtlanmakta ve midenin çıkarılan kısmında ghrelin hormonu  diğer adıyla açlık hormonu seviyesi ciddi oranda azalır.Bu sayede hastaların iştahı azalır,daha hızlı tokluk hissi oluşur.

Bu ameliyatın en büyük avantajlarından biri uygulamasının daha kolay, pratik ve yaklaşık 30-45 dk içinde ameliyatın tamamlanmasıdır. Bir önemli avantajı da endoskopik olarak girildiğinde mide ve on iki bağırsağın kolaylıkla görüntülenmesidir. Bu ameliyatla mide-barsak sistemindeki doğal akış yönü korunur. Bundan dolayı vitamin ve mineral eksikliği daha az görülmektedir.

2006’dan bu yana yapılan yayınlarda tüp mide ameliyatı sonrasında, başarı ve mükemmel kilo kaybı rapor edilmektedir. Operasyonun kilo kaybı açısından sonuçları üstün ve etkilidir. Kilo kaybı tek başına diyabet ve hipertansiyon gibi eşlikçi sorunların iyileşmesine olanak veren fizyolojik değişiklikleri sağlayabilir, ancak başka faktörlerin dahil olması da olasıdır.

tüp mide ameliyatı

Gastrik Bypass Ameliyatı

İki tip gastrik bypass ameliyatı vardır. Birincisi roux-y gastrik bypass, ikincisi ise mini-gastrik by pass’dır. Gastrik bypass ameliyatları obezite cerrahisinde uygulanan en etkili yöntemlerden biridir. Bu ameliyatlarda mide küçültülmesinin yanısıra, ince bağırsağın bir kısmının devre dışı bırakılması söz konusudur. Bu ameliyatlarla gıda alımında kısıtlama ve alınan gıdaların emiliminde de azalma sağlanmaktadır. Tüp mide ameliyatındaki restriktif etkinin yanında aynı zamanda malapsorptif bir ameliyattır.

Gastrik bypass ile hem kilo kaybında başarı, hem şeker-tansiyon-karaciğer rahatsızlığı-uyku apnesi gibi yandaş hastalıklarda düzelme, bazı kanserlere yakalanma olasılığının düşürülmesinde de faydalıdır.

gastrik bypass ameliyatı

Mide Balonu

Mide balonu uygulaması kolay, hastanede yatmaya gerek kalmadan kısa sürede yapılan bir işlem olmakla birlikte mide balonu takıldıktan sonra 6 ay – 1 yıl içerisinde çıkarılması gerekmektedir. En büyük dezavantajı tedavisinin kalıcı olmaması ve balon çıkarıldıktan sonra verdiği kiloları geri almasıdır.

mide balonu

Gastrik Band

Ülkemizde bilindiği adıyla mide kelepçesi, silikondan üretilen yumuşak bir banttır. Laparoskopik olarak yapılan kısa süreli bir işlemdir. Vücutta ömür boyu yabancı cisim kalması,bu band mide duvarına tespit edilmiş olduğundan ve bu yabancı cisme bağlı olarak mide duvarındaki rahatsızlıklara bağlı olarak çeşitli komplikasyonlar gelişebilmesi dezavantajlarından bir kısmıdır.Ayrıca bu mide bandı dışarıdan bir müdahale ile sıkıştırılarak ya da gevşetilerek kilo verme oranı devamlı hekim kontrolü ile ayarlanmak zorundadır.

gastrik bant

Doktora Sor

Kadir Yıldırım - DoktorTakvimi.com