Mide botoksu, anestezik sedasyon altında endoskopik olarak yapılan midedeki kasların kasılma yeteneğini geçici bloke ederek, midenin boşalma süresini geciktiren, hastada tokluk süresini uzatan ve sinir hücrelerini de etkileyerek açlık hissini azaltan cerrahi dışı bir yöntemdir.
Yaklaşık 15 dakika süren, ağrısız bir işlem olan mide botoksunda hastalar 2 saatlik gözlem sonrasında aynı gün evine gönderilip, günlük işlerine devam edebilmektedir.
Mide botoksu uygulaması, uluslararası kriterlere göre vücut kitle indeksi 25-35 arasında olan kişilere uygulanabilmektedir. Vücut kitle indeksi 35’in üzerinde olan kişilere, mide botoksu uygulaması önerilmez.
Etki süresi 4-6 ay olan botoks uygulamasının yüksek güvenlik profili sayesinde, uygulamadan sonra gözlenebilen yan etkiler çok düşük düzeydedir. Uygulamadan sonra nadir olarak gözlenebilen yan etkiler arasında bulantı, hazımsızlık ve şişkinlik gibi şikayetler sayılabilir.
Yapılan çalışmaların ardından mideye yapılan botoks enjeksiyonları ile 4-6 ayda yaklaşık 4-20 kilo kaybedilebildiği ileri sürülüyor. Ancak hastanın işlem sonrası diyetisyen eşliğinde tam bir uyumla beslenmesi gerektiği de unutulmamalıdır.
Özetle; mide botoksunun obezite cerrahisine bir alternatif olmadığını tekrardan vurgulmak lazım. Bu işlemin endoskopik yöntemle uygulanması ve günübirlik bir uygulama olması nedeni ile tercih edilebilir. Geçici bir kilo kaybı yöntemidir. Önemli olan egzersiz ve diyetisyen takibinde sonuca ulaştıktan sonra beslenme alışkanlığını değiştirmek ve normal kiloda kalmaktır.
Hizmetler
Doktora Sor
Vücut Kitle Endeksi Hesaplama
BMI